Brood met home made broodmix

Gepubliceerd op 24 oktober 2019 om 16:58

Wanneer je tarwe mag eten lijkt het eten van brood zo voor de hand liggend en eenvoudig: je gaat gewoon naar de bakker of koopt een broodmix en enkele uurtjes later ruikt het huis heerlijk naar huisgemaakt brood.  Voor ons behoort dit niet langer tot de opties.  Een lekker brood dat er ook nog eens uitziet en smaakt naar brood is immers erg moeilijk te vinden/maken en erg duur.  

Dankzij dit receptje kan jij nu ook een lekker broodje op tafel toveren!


Ingrediënten

1 brood

  • 450ml lauwwarm water:
    • 100ml+
    • 350ml
  • 21g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 2tl kokosbloesemsuiker
  • 2el psylliumvezels (Fiberhusk)
  • 1,5el chiazaad
  • 200g havermeel (of haver, gemixt tot meel)
  • 50g boekweitvlokken
  • 50g arrowroot
  • 150g quinoameel
  • Snuifje zout

 

Extra voor de afwerking:

  • havervlokken om het brood in te rollen

 

 

 

Stap 1

  1. Doe de gist (21g) en de kokosbloesemsuiker (2tl) in het lauwwarme water (100ml).

  2. Laat 10min staan tot het mengsel lichtjes begint te "bruisen".  Meng alles goed door mekaar

 

 

Stap 2

  1. Doe de psylliumvezels (2el) en het chiazaad (1,5el) in het lauwwarme water (350ml).

  2. Laat 10min staan tot het mengsel "blubberig" wordt.  Roer het goed door.

 

 

 

Verdere bereiding

  1. Meng het meel: voeg het havermeel (200g) samen met de boekweitvlokken (50g), arrowroot (50g) en het quinoameel.

  2. Maak een kuiltje in het meel en giet hierin het gistmengsel uit stap 1.

  3. Voeg vervolgens ook het mengsel uit stap 2 toe aan het kuiltje.

  4. Strooi het zout over de rand van de bloem zodat het niet rechtstreeks in contact komt met het gistmengsel.

  5. Meng alles gedurende 5 à 10min in de keukenrobot tot een mooi deeg.  Glutenvrij deeg heeft de neiging om plakkerig te zijn.  Indien het te plakkerig is kan je wat bloem naar keuze extra toevoegen.

  6. Neem het deeg uit de keukenrobot en vorm het tot een broodje.  Dit lukt het makkelijkst indien je eerst wat bloem op je handen doet.

  7. Rol het deeg in de havermoutvlokken en plaats het vervolgens in de broodbakvorm. 

  8. Snijd het brood lichtjes in bovenaan.

  9. Stel de oven in op 50°C (hetelucht) en plaats het broodje in de oven gedurende 45min.

  10. Haal het broodje eruit en verhoog de temperatuur naar 180°C.  Plaats het brood opnieuw in de oven na enkele minuten en verlaag de temperatuur naar 165°C.  Bak het brood gedurende 50min.

  11. Haal het brood na het aflopen van de baktijd uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.