Na al die jaren zonder melk -en na verloop van tijd ook tarwe- was ik haast vergeten hoe lekker een croissant kan smaken. Want nergens vind je dit goddelijke lekkers in een aangepaste variant. π
Met wat vegan kaas en een stukje tomaat, of gewoon met een pasta naar keuze, allemaal even heerlijk!
Beloofd: het beetje werk weegt niet op tegen de heerlijke smaak!
Ingrediënten
- 1/4 blokje verse gist
- 400ml ongezoete amandelmelk
- 1el agavesiroop
- 1tl bakpoeder
- 70g maiszetmeel
- 60g rijstmeel
- 100g sojameel
- 30g psylliumvezels
- 150g vloeibare plantaardige boter
Bereiding deel 1
- Warm 50ml van de ongezoete amandelmelk lichtjes op tot de melk lauwwarm is. Los hier de gist (1/4 blokje) in op. Voeg op het einde de agavesiroop (1el) toe, roer goed door en laat het mengsel even rusten.
- Meng het maiszetmeel (70g), het rijstmeel (60g), het sojameel (100g) en het bakpoeder (1tl) door mekaar.
- Maak in het middel van het meel een kuiltje en voeg het gistmengsel en de rest van het amandelmelk (350ml) toe. Roer langzaam, van binnen naar buiten, met de garde goed door mekaar.
- Voeg vervolgens de psylliumvezels (30g) toe en meng nog eens goed door.
- Laat het deeg een tweetal uren afgedekt rusten.
Bereiding deel 2
- Bestrooi het werkblad met wat rijstmeel en rol het deeg uit tot een rechthoek van enkele mm dik (ongeveer 30x40cm).
- Bedek de helft van de rechthoek met de plantaardige boter (150g) tot op een dikke cm van de rand en bedek met de niet-bedekte helft (m.a.w., vouw het deeg dubbel).
- Druk de randjes goed dicht zodat de boter niet tussen het deeg uit komt.
- Bestrooi het werkblad opnieuw met wat rijstmeel en rol het deeg opnieuw uit tot een rechthoek van enkele mm dik (ongeveer 30x40cm).
- Vouw het deeg driedubbel en draai een kwartslag om. Rol het opnieuw uit tot de rechthoek. Doe dit 3x opnieuw.
- Rol het deeg een laatste maal uit tot een smalle rechthoek, deze keer iets smaller.
- Snijd de rechthoek in 8 driehoeken. Rol de driehoeken op, te beginnen met de brede kant.
- Leg de croissants op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat 45min rijzen.
Afbakken
Optie 1: meteen afbakken en smullen!
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Bak gedurende 30min.
Optie 2: vers gebakken ingevroren croissants
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Bak gedurende enkele minuten tot ze weer lekker knapperig zijn
Optie 3: ongebakken ingevroren croissants
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Bak gedurende 30min.
Reactie plaatsen
Reacties