Iedereen kent wellicht de balletjes van een bekende Scandinavisch keten. Maar wie lactose- of glutenintolerant is weet ook dat het géén goed idee is om ze te eten. Voor alle liefhebbers publiceren we vandaag onze beste poging om er alsnog van te kunnen snoepen: al zeg ik het zelf, het is aardig gelukt!
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 400g kippengehakt (of varkensgehakt) - let op de reeds aanwezige ingrediënten!
- 1 ei
- 2el glutenvrij paneermeel
- snufje kaneel
- snufje nootmuskaat
- peper en zout naar smaak
- 350ml romige kokosmelk
- 1tl groentenbouillonpoeder
- 150g veenbessen
- suiker naar smaak
Wij maakten de balletjes met knolselderfrietjes, maar het kan ook met gewone frietjes of rijst.
Bereiding
- Klop het eitje los en voeg er peper en zout naar smaak, het snufje nootmuskaat en het snufje kaneel aan toe. Klop nog eens goed door.
- Voeg het gehakt (400g) toe aan het ei en meng goed.
- Voeg het paneermeel (2el) toe. Indien je een erg groot ei of vochtig gehakt gebruikt hebt kan het zijn dat je wat meer paneermeel nodig hebt.
- Meng goed tot het gehakt al het vocht en paneermeel heeft opgenomen.
- Rol balletjes (grootte van een pingpongballetje) van het gehakt.
- Bak de balletjes in een pan tot ze mooi bruin gebakken zijn.
- Terwijl je de balletjes bakt doe je de veenbessen (150g) in een kommetje. Voeg een scheutje water toe en breng aan de kook. Je zal merken dat de besjes open springen wanneer ze warm worden. Druk ze wat plat met de achterkant van een lepel tot je moes krijgt. Indien de moes te dik is voeg je opnieuw een scheutje water toe.
- Ondertussen zijn de balletjes mooi bruin gebakken en kan je de kokosmelk (350ml) met het groentenbouillonpoeder (1tl) toevoegen. Warm al roerend goed door (het hoeft niet te koken).
- Serveer de balletjes met de veenbesjes en de (knolselder)frietjes of rijst.
Reactie plaatsen
Reacties