Elke week gingen mijn man en ik een koffietje drinken in hetzelfde zaakje. En elke week opnieuw zagen we in de toog "mergpijpjes" liggen die er verschrikkelijk aanlokkelijk uitzagen... Gezien de vulling van die dingen moest het voor ons bij kijken blijven en stelden we ons tevreden met een heerlijke croque. Echter de goesting in de mergpijpjes wilde maar niet weg gaan. Dan maar zelf de stoute schoenen aantrekken en experimenteren. Akkoord, mijn mergpijpjes zijn niet zo mooi als die van bij de bakker, maar ze zijn wel OVERHEERLIJK! Het koffiezaakje heeft intussen de deuren gesloten maar het recept van mijn mergpijpjes hebben we er wel aan overgehouden.
Ingrediënten
- 3 eieren
- 100g rietsuiker
- 6g vanillepoeder
- 100g glutenvrije bloem
- 5g bakpoeder
Voor de banketbakkersroom:
- 1 eierdooier
- 20g rietsuiker
- 5g vanillesuiker
- 10g arrowroot
- 100ml kokosmelk
- 5g vanillepoeder
Voor de vulling:
- confituur naar keuze
- 125g plantaardige boter
- 35g poedersuiker (rietsuiker tot poeder gemalen)
Voor de marsepijn (500g):
- 2 eiwitten
- 250g amandelmeel
- 250g poedersuiker (rietsuiker tot poeder gemalen)
- 1/2 el citroensap (vers geperst), rozenwater of oranjebloesemwater
Voor de chocolade uiteinden:
- 180g chocolade
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
Bereiding marsepein
- Meng het amandelmeel met de poedersuiker.
- Klop de eiwitten lichtjes op en roer door het amandelmengsel.
- Besprenkel met enkele druppels citroensap, rozenwater of oranjebloesemwater.
- Strooi wat poedersuiker op een werkvlak en kneed de marsepein tot hij licht en soepel is.
- Wikkel in een folie en bewaar koel tot je hem gaat gebruiken.
Bereiding biscuit
- Mix eieren, suiker en vanillepoeder schuimig en luchtig (ongeveer 10min op een middelhoge stand).
- Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan het mengsel en spatel het voorzichtig door het eiermengsel heen, zodat de lucht niet verdwijnt. Het beslag is klaar wanneer alle bloem is opgenomen.
- Bekleed een langwerpige bakplaat met bakpapier en strijk er het biscuitbeslag over uit (tot een dikte van 1-2cm).
- Bak de biscuit 20min in een voorverwarmde oven van 180°C.
- Laat de biscuit afkoelen onder een keukenhanddoek om uitdrogen te voorkomen.
Bereiding banketbakkersroom
- Doe de eierdooier, de rietsuiker en vanillesuiker en de arrowroot in een kom en mix met een garde tot een glad geheel. Laat even staan tot het mengsel wat vloeibaarder wordt.
- Doe de melk in een pannetje en breng rustig aan de kook. Zodra je belletjes ziet zet je het vuur uit.
- Voeg beetje bij beetje de warme melk toe aan het eimengsel en blijf terwijl met de garde mixen.
- Wanneer alle melk vermengd is met het eimengsel giet je alles terug in de pan en breng je het opnieuw op een matig vuur aan de kook, terwijl je blijft roeren met de garde. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel indikt.
- Roer nog 1 minuut goed door zodat de room verder indikt.
- Giet de room over op een bord en trek er vershoudfolie overheen. Laat zo afkoelen.
Bereiding botercrèmevulling
- Mix de boter met de poedersuiker. Wanneer dit gemixt is voeg je de banketbakkersroom (zie boven) toe.
- Laat de botercrème ongeveer 10 minuten in de keukenrobot draaien en schraap tussendoor af en toe de zijkanten schoon.
Afwerking
- Snijd de biscuit in twee gelijke delen en plaats ze op mekaar.
- Snijd rechthoekjes, zo groot als je mergpijpjes zou willen maken.
- Besmeer één van de helften van elk mergpijpje telkens met confituur.
- Besmeer de andere helft met de botercrème.
- Plaats de twee helften met de beide vulling op mekaar en duw lichtjes aan.
- Zet in de koelkast om op te stijven, samen met de resterende botercrèmevulling.
- Neem intussen de marsepein uit de koelkast en rol uit tot een lange lap van ten minste 20cm breed en 60cm lang. Snijd in gelijke stukken die ruim genoeg zijn om je mergpijpje in te wikkelen.
- Neem de biscuit uit de koelkast en smeer de resterende botercrème uit over de stukjes.
- Omwikkel vervolgens elk stukje met de marsepein (zorg dat de sluiting langs de onderkant zit).
Indien het rollen te moeilijk is, vouw dan alleen marsepein om de boven- en zijkanten van het mergpijpje; de achterkant laat je leeg. - Smelt 120g chocolade. Als deze bijna gesmolten is haal je hem van het vuur en je voegt de resterende chocolade toe. Blijf roeren tot de chocolade allemaal gesmolten is en hij niet meer warm aanvoelt.
- Dip één uiteinde van de mergpijpjes in de chocolade en laat uitharden op bakpapier. Wanneer je rond bent begin je opnieuw om de andere kant in chocolade te dippen.
- Laat uitharden in de koelkast, waar ze afgedekt makkelijk een week houdbaar zijn.
Reactie plaatsen
Reacties